adı üzerin de mantolama ! en basit bir anlatımla binanın dış cephesine komple bir manto giydirmek… işte tarifi bu kadar basit ama uygulaması bir o kadar zor ve kademe kademe gerçekleşen bir şey. binanıza giydireceğiniz bu manto sayesinde binanız üşümeyecek, yaz aylarında sizi yoğun güneş sıcağından koruyacak. işte en basit bir şekilde mantolamayı bu şekilde açıklayabiliriz.
mantolama binanıza tabi ki faydası olacaktır. bunu sormak bile abes. inanın mantolama yapılmış bir bina ile mantolaması olmayan bir binanın arasında çok büyük bir fark var. size bunu şöyle basitçe açıklayayım; bir kış günü üzerinde manto olan biri mi daha fazla üşür ya da çırılçıplak dolaşan biri mi ? tabi ki üzerinde manto olan biri kendini soğuğa karşı korur.

mantolama dediğimiz şey, binanın dış yüzeyini tepeden tırnağa ısı yalıtım sistemleriyle kapatmaktır. duvar, kolon, kiriş ve tavan yüzeylerine dış yüzeyden yapıştırılıp, dübellenerek, fileli halde sıvanır (kendine has filesi vardır, bu file üzerine sıva vurulur ki yapılan iş daha sağlam olsun) ve sonrasında boyanmasıdır. kısacası, EXP,XPS, taşyünü gibi ısı yalıtım levhalarında kullanılan bir yöntemdir.

mantolama dediğimiz sistemde kesinlikle en ufak bir boşluk söz konusu olmamalı. mantolama esnasında bırakılan en ufak bir boşluk yaptığınız büyük ölçüde zarara uğramasını sağlar. bu boşluktan kış aylarında yağmur suları içeri sızar ve içeri sızan su mantolama sisteminin içinde gezinerek sisteme çok büyük zararlar verir. işte bu bakımdan mantolama’da en önemli prensip; hiçbir boşluk olmayacak şekilde bütün bina ısı yalıtım levhaları ile kaplanılmasıdır.

binamızı dolayısıyla yaşadığımız evimizi soğuk havada sıcak tutmak, yazın serin ve ferah tutmak için büyük miktarda enerji harcarız. bu sebeple harcanan enerji, mantolama provaları ile hiç abartısız %60 oranında azaltılabilir. şayet, binalarımızın temel ve çatı katlarında ısı yalıtımı uygulanmışsa bu oran %70 oranlara kadar çıkması kuvvetle muhtemeldir. işte böylesine mühim bir tasarrufun sadece sizlerin bütçenize değil ülke ekonomisine de önemli katkıları olacaktır. daha az enerji kullanacağınızdan yer altı kaynaklarının kısa zamanda tükenmesinin önüne geçilmiş olacaktır. binalarımızda en önemli ısı kayıpları DIŞ KISIM DEDİĞİMİZ kolon, duvar ve krişlerden sağlanmaktadır. bu nedenle iç duvarlarda uygulanacak mantolama işlemi kesinlikle uzun ömürlü olmayacaktır. dış cephede ve bina duvarlarının tümünü kaplamadıktan sonra mantolama sistemlerinde beklenilen kesinlikle gerçekleşemez.

binanın dış cephesinde mantolama işlemi yapılırken, pek tabi ki dikkat edilmesi gereken bir takım önemli hususlar olacaktır bu hususların en başında ise, kullanılacak malzeme ve binaya mantolama yapan işçilerin kabiliyeti, ustalığı, yeteneği ve konu hakkında tecrübesidir. zira mantolama işlemi, sıradan bir iş kesinlikle değildir. yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi mantolama sırasında bırakılan ufak bir boşluk ve bu boşluktan içeri sızan yağmur suları mantolamaya çok büyük zarar verecektir. bu bakımdan mantolama şayet doğru kişiler tarafından doğru bir sistem ile uygulanmazsa, bütün masraf emin olun boşa gidecektir. mantolama uygulama açısından ilk anda biraz masraflı olsa da, orta vadede fazlası ile size yarar sağlayacaktır.

mantolama, yapılan işin her aşamasında son derece titiz bir çalışma gerektirmektedir. ısı yalıtım sistemleri, her ne kadar bir takım çeşitleri içinde bulundursa da, günümüzde en sık ve en yararlı sonuçlar alınan sistemin mantolama olduğu bilinen ve büyük bir kesin tarafından kabul görmektedir.