Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer, çocuklarda ağız yaralarının geçmesi için neler yapmalıyız ?

bir çoğumuzun bebeği var. özellikle havaların soğumasıyla birlikte bebeklerde “bazı hastalıklar” görülmeye başlar. büyüklerimiz derler ya, kış ayı dert ayı diye. ne kadar doğru bir söz.

bebekler için soğuk havalar her zaman risk taşır. bu durum dünya yaratıldığı andan itibaren böyledir ve kıyamete kadarda böyle olacaktır. bize düşen gerekli önlemleri ve tedbirleri almak taktiri ise Allah’a bırakmak.  özellikle pastırma sıcaklarını yaşadığımız şu günlerde (2019 kasım’ın ilk haftası) çok ama çok dikkat etmeliyiz.

yavaş yavaş meseleye girecek olursak, evvela bir çok kimse tarafında sorular şu sorularla başlayalım: bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer ? çocuklarda ve bebeklerde ağız içinde meydana gelen yaraların belirtileri ve evde tedavi yöntemleri nelerdir ? uzmanlar bebeklerde oluşan ağız yaraları hakkında neler söylüyor ?

Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer 1

hemen her şeyin başında (unutmamak gerekir ki) doğru müdahale gerekir. doğru müdahale olmadan doğru sonuçlara da ulaşamayız; bu bakımdan, bebeklerde genellikle pamukçuk olarak karşımıza çıkan ağız yarası hastalığına doğru bir şekilde müdahale etmek son derece önemlidir. zira doğru müdahale bebeğinizin ağrısını azaltma konusunda oldukça önemli bir adımdır.

bebeklerde meydana gelen ağız içi yaralarının kısa zamanda iyileşmesini sağlamak için uygulayabileceğiniz doğru yöntemler doğal bir ilaç etkisi gösterecektir. burada önemli olan husus, söz konusu doğru yöntemleri doğru olarak uygulamaktır.

Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer 1

peki bebeklerdeki ağız yaralarını nasıl geçirebiliriz ? çocuklarda ve bebeklerde ağız yaraları nasıl oluşur ? bebek ve küçük yaştaki çocukların ağız içi yaraları tedavi etmek için en etkili yöntem nedir ve ağız yaralara neler iyi gelir?

merak ettiğiniz soruları aşağıda cevaplamaya çalıştık. yeri gelmişken sizlere önemli bir hususu belirtmek isteriz; burada yazılanlar internet ortamından derlenen bilgilerdir ve “kesin doğruluk” içermez !!!

bebeğinizde meydana gelen bir rahatsızlığı, konusunda uzman bir hekime götürerek tedavi ettirebilirsiniz; kuşkusu bu, doğru olan en sağlıklı yöntemdir.

Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer 2

ülkemizde hemen her evde minik bir bebek var, yepyeni gıcır gıcır bir insan, evimizin neşesi 🙂

yeni doğmuş olan bebeklerde yaygın olarak görülen bir rahatsızlık vardır… bu rahatsızlık ağız içinde meydana gelen yaralardır. bizlerde bile oluşur bu ağız içi yaraları… ağzımızda yara çıkar ve hayatımız alt üst olur, bir şey yiyip içemeyiz. bizi bile bu kadar olumsuz etkileyen söz konusu rahatsızlık bizden kat be kat daha hassas ve narin yapıda olan bebekler için dahada sancılı geçer.. her 15 bebekten en az 3’sinde görülen ağız yaraları, sezaryene nazaran doğum ile dünyaya gelen bebeklerde görülür. bu bilgi enteresan değil mi ? sebebi ise doğum sırasında bebeğe yerleşen mantarların direkt olarak ağızda yara olarak karşımıza çıkmasından kaynaklanır. görüyorsunuz değil mi ? en ufak şeyler nelere sebebiyet veriyor ve neleri tetikliyor ?

bebeklerde genellikle dil üzerinde, yanak aralarında, damakta veya dudakların üzerinde meydana gelen söz konusu yaralar, genel olarak çocuklarda 2 ya da 2,5 yaşına kadar devamlı çıkmaya devam eder.

Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer 3

bu durum yeni anne ve babalarda haliyle “panik” meydana getirir. yeni anne ve babaların yaşadığı bu olumsuz durum, onları endişeye sevk eder. bu tip durumlarda uygulanabilecek en mantıklı yol, her şeyden önce sakin olmak, ağzında yara meydana gelmiş bir bebeğe bilgisizce ve rastgele ilaç vermemektir !

doktorlar ne güne duruyor ???

Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer 4

doktor, bu tip vakıalara karşı sizden daha fazla bilgili ve sizden kat be kat daha tecrübelidir o yüzden diyoruz ağzında yara çıkmış bir çocuğa kendiniz müdahale etmeyin, doktora götürün… çünkü bu gibi durumlarda doğru kaynak ve bilgilerle hareket etmek hem sizin hemde bebeğinizin faydasına olacaktır.

bebeklerde ağız yaraları neden oluşur, bunun tedavi yöntemleri nelerdir ? bebeklerde ağız yarasına iyi gelen yöntemler hangisidir ? çocuklarda ve bebeklerde meydana gelen ağız yaralarına yönelik ilaç olmadan bitkisel bir tedavi yöntemi var mıdır ? ağzında yara çıkmış bir bebeğe karbonat versek bebeğin ağız yaralarını geçirir mi ? ağız yarasına karşı etkili olan ve iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir ?..

Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer 5

BEBEKLERDE MEYDANA GELEN AĞIZ YARALARI NEDEN OLUR ?

evvela ağız yarası neden meydana gelir, nasıl oluşur ?.. şimdi bu soruya cevap vermeye çalışalım.

ağız içinde ya da kenarlarında meydana gelen yara türlerinden biri olan pamukçuk rahatsızlığında kullanılan ilaçlar, enfeksiyonlar ya da mantarlar ağız içerisinde birtakım yaralara sebebiyet verebilirler. açık renk veya beyaz renkli lezyonlar halinde meydana gelmiş olan pamukçuklar özellikle de antibiyotik kullanımı ile oluşur. diğer yandan, söz konusu bebekler olunca çok daha fazla titiz olmak gerekir. özen gösterilmeden ve dezenfekte edilmeyen emzik ve biberon kullanımı, ağız ile temas eden ürünler, bebeğin eline alıp da oynadığı oyuncaklar, bebeklerde mantar kapmaya o kadar elverişlidirler ki…bu sıraladığımız hijyen olmayan “eşyalar” bebeklerde ağız içerisinde yaralara neden olur.  bebeklerde pamukçuk oluşum nedenlerine kısaca göz atacak olursak maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  • antibiyotik kullanan bebeklerde
  • emziren annenin göğsünün temiz olmamasında iyice steril edilmemesinde
  • bebeğin emzik veya biberonların da ya da oyuncaklarında temizliğine dikkat edilmemesinde
  • bebeğinizin bağışıklık sisteminin zayıf olması, ağız yaraları ortaya çıkabilir.

Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer 6

BEBEKLERDE OLUŞAN AFT (AĞIZ YARALARI) NEDEN ÇIKAR?

anne ve babaların çoğu zaman bebeğinin diş çıkarma evresinde karşılaştığı aft yaraları bebeklerin yanaklarının iç tarafını ısırmasından dolayı olduğu bilinmektedir. diğer yandan bebeklerde ağzı yarasına neden olabilecek başka ihtimallerde pek tabi ki akıldan çıkartılmamalıdır.

bebeğinizin ateşi çıktığı zaman, vücudun alması gereken besin maddeleri alamıyor olması; bu besin maddeleri yetersiz alındığında, stres yapıldığında ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olunduğunda, herhangi bir besine karşı alerjik tepki görüldüğünde ağızda meydana gelen yaraların (aft yaralarının) oluşma durumu normal zamandan daha yüksektir.

Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer 7

BEBEKLERDE AFT (AĞIZ YARALARI) YARALARI NASIL ANLAŞILIR? BEBEKLERDE AFT BELİRTİLERİ NELERDİR ?

bebeklerde meydana gelen ağız yarası hastalığı azda olarak damak kısmında görülmesi ile beraber çoğunlukla yanak içlerinde, dudağın iç kısımlarında ve dil altında oluşan ağız yaraları yuvarlak ya da oval şeklindedir. aft yaraları bebeklerde ağrıya sebep olabileceği için bebeğinizin huzursuzluk yapması, ağlaması, stresli olması gibi durumların görülmesi çok normaldir. bebeğinizde oluşan (ağız yarası) aft yaralarının nasıl meydana geldiği ise şu şekilde özetlenebilir:

  • eğer süt emerken ya da ek besini yerken zorlanıyorsa,
  • salya akması, yüksek ateşlenme, iştahsızlık varsa,
  • sık sık huzursuzluk varsa ağızda yara olma ihtimali var olabilir.

BEBEKLERDE OLUŞAN AĞIZ YARALARI NASIL GEÇER ?

genellikle pamukçuk olarak meydana gelen ağız içinde oluşan yaralar, bebeklerde fark edildiği zaman doktora gidilmelidir. işte bu çok önemli !

komşunun çocuğunun ağzında yara çıktı, filan şeyi yaptılar çok iyi gelmiş. dur bende aynısını yapayım dediğiniz taktirde basit bir şekilde sonlandırabileceğiniz ya da kontrol altına alabileceğiniz söz konusu rahatsızlığı daha da ileri noktalara taşıyabilirsiniz.

Bebeklerde ağız yaraları 1

doktorun tavsiye edeceği ilaç, yaranın iyileşme sürecini kısalmış olacaktır ve kısa zamanda “tamamen” ortadan kaybolmasına sebep olacaktır.

bebeğinizde ağız yarası gibi rahatsızlıkların oluşmasını istemiyor ve bu gibi durumlara izin vermek istemiyorsanız o halde yara oluşumunu önlemek için bazı doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.

mesela, bebeğinizin bulunduğu odanın hava almasını sağlamak, bebeğinize temiz kıyafetler giydirmek, henüz 1 aylık bile olmamış minicik bebeklere emzik yahut biberon vermemek gibi oldukça basit önlemlerle söz konusu ağız içi yara oluşumuna engel olabilirsiniz.

Bebeklerde ağız yaraları 2

şayet bebeğinizin ağzında oluşan yarayı yemek yedirirken fark ettiyseniz beyaz lekeli yeri fazla bastırmadan temiz mendille silebilirsiniz. hafif şişlik hissediyor ve beyaz leke mendile kolay gelmiyorsa sebebinin pamukçuktan kaynaklanma ihtimali yüksektir. tahrişe veya daha fazla hasara sebep olmamak için mendili daha da bastırarak zorlamaya çalışmayın. bebeğin ağzında meydana gele yaralar, bebeğinizde ağrı yapabileceği asla unutmayın ve bu suretle  onun sebepsiz yere ağlamasına veya huzursuzluk çıkartmasına şaşırmayın. şayet bebeğiniz biberon kullanıyorsa kesinlikle bir kaç gün arayla bütün biberonlarını dezenfekte ediniz.

şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz; bebeklerde ağız içi yara rahatsızlığına sebep olan en büyük sorunların başında kesinlikle kullanılan emzik,  biberonları ya da oyuncakların steril olmamasından kaynaklıdır. saydığımız bu eşyaların tümünü düzenli olarak adam akıllı yıkamalısınız.

BEBEKLERDE OLUŞAN AĞIZ YARALARINI GEÇİREN DOĞAL KÜRLER NEDİR VE NASIL HAZIRLANIR?

DİKKAT: aşağıda yer alan bilgiler değişik internet sitelerinden toplanmış olup değişik kişilerin ortaya attıkları fikirlerdir. pek tabi ki yazılanlar kesin doğruluk içermez. bir ilacın yahut bir kür’ün bir kimseye iyi geliyor olması diğer bir insana iyi gelecek anlamını taşımaz. en iyi sonuç VE tedavi yöntemi her zaman bir hekim kanalıyla alınabilecek sonuçtur.

Bebeklerde ağız yaraları 3

BEBEKLERDE OLUŞAN AĞIZ YARALARINI BAL VE ZERDEÇAL KÜRÜ

bebeklerde oluşan ağız içi yaralardan sebep doktora gitmek istemiyor bunu evde doğal yöntemlerle iyileştirmek istiyorsanız, antiseptik ve antibakteriyel özellikler taşıyan zerdeçalı bal ile karıştırarak ağızda yaralı bölgeye sürebilirsiniz. Bu yöntem acıyı hafifletecek ve yaranın iyileşmesini sağlayacaktır. 1 yaşından küçük bebekler için bal tüketimi önerilmez.

ÇOCUKLARDA VE BEBEKLERDE AĞIZ YARALARINI NASIL TEDAVİ EDERİZ ? AFT YARALARINA EN ETKİLİ ÇÖZÜMLER NELERDİR ?

bebeklik döneminde değilde çocuklukta ağız içi yaralanmaları oluşmuşsa uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri ile sağlıklı iyileştirme sağlanabilir. doktora gitmenize gerek kalmadan evde ilaç gibi gelecek bu kuvvetli kür tarifleri ile anında etki görebilirsiniz. aşağıda uzmanı tarafından ağız içi yaraları gideren aft kür tarifleri…

ağız yaralarına karşı hindistan cevizi yağı: Tıpkı balda yaptığınız gibi Hindistan cevizi yağını da yaranın üzerine gün içerisinde birkaç defa sürebilirsiniz.
ağız yaralarına karşı aloe vera: doğadan gelen mucizelerden biri olan aloe vera jelini ağızdaki yaranın üstüne sürerek iyileşme sağlayabilirsiniz.
ağız yaralarına karşı karanfil yağı: Yaraya direkt olarak uyguladığınızda karanfil yağının acıyı hafifletip iyileştirici etkisini görebilirsiniz.