
müteahhitten yeni bir ev satın aldınız ve bu evin henüz zeminleri yapılmamış, kaplanmamış olsun diyelim… ham bir bina yani…veya şöyle bir hayalde kurabiliriz: diyelim ki paramız var ve evi komple tadilata sokacağız, evle ilgili yapılacak olan bütün detaylar kafamızda netleşti filan yeri şu şekilde yapacağım, falan odaya şu dekorasyonu uygulayacağım, burada şu olacak vesaire…tek sorun zemine ne yapacağımız sorusu ? zeminde ne çeşit bir malzeme kullanalım ? zeminde kullanacağımız malzeme hem sağlam olmalı, hem ısıya, neme, rutubete karşıda dayanıklı olmalı.
zemin için kullanılacak olan değişik malzemeleri görmek isteyenleri buradan alalım
1- yer için kullanılacak malzeme; seramik ve karolar
zeminlerde seramik ve koro kullanımı giderek artan bir popülariteye sahiptir. bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi, seramik ve karo imal eden fabrikaların hayret verici güzellikte, birbirinden şık ve çekici ayrıca güzel desenli malzeme imal etmesinden kaynaklanıyor. o kadar harika seramik ve karo çeşitleri var ki, insan bu malzeme çeşitliliğini gördüğünde, evinde tadilat yapası geliyor 🙂 üstelik seramik ve karolar, hemen hemen en sağlam ve en dayanıklı zemin uygulamalarının başında gelir. su yalıtımı gerektiren döşeme ihtiyacı olduğunda, zemin için seramik karo uygulaması en iyi çözümlerden bir tanesidir. seramik karo yer karolarını zeminde kullanılabileceği gibi duvarlarda da kullanabilirsiniz. burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; zeminde kullanacağınız seramik ve karolar yoğun olarak kullanılan bir bölgeye uygulanacaksa, yüksek parlaklıktaki seramiklerden vazgeçin çünkü zamanla çizilirler.bunun yerine daha mat ve hafif pürtüklü seramik ve karolar yoğun olarak kullanılan bölgelerde en iyi çözümdür. en popüler seramik ve karo modellerinin bazıları mat, kabartmalı, sırlanmış ve kaymazlık için dokulu olanlardır. kesinlikle en sağlam ve en hijyen zemin uygulamalarındandır. uzun yıllar varlıklarını devam ettirler.

2- mermerler
mermer çok dayanıklı ama oldukça da kırılgan ve nazik bir malzemedir.öteden beri mermer kullanımı gösterişi ve lüksü temsil eder. mermerler tamamen doğal taşlardır, toprağın altından çıkartılır, ince ince kesilir ve kusursuz şekilde cilalandıktan sonra yerlerine monte edilir. avantajları olduğu gibi bir çok dezavantajı da vardır. mermerin avantajları, parlak yüzeye sahip olması, paspasla çabucak temizlenmesinin yanında, seramik gibi en hijyen yer zemin uygulamalarından birisidir. mermerler kesinlikle lekeleri emmez. mermerleri her mekanda rahatlıkla kullanabilirsiniz kesinlikle doğal malzemedir ve her bir mermer, sadece kendine özgü çizgi ve deseni barındırır. mermerler tıpkı parmak izi gibidir. başka hiç bir mermer bir diğerine benzemez. sıcak ve eşsiz desen ve çizgileriyle herkese ilham kaynağı olabilecek üründür. mermerler özgündür ve asla taklit edilemez renklere, çizgilere sahiptirler. mermere güzelliğini, zerafetini kazandıran onun doğal yapısındaki çizgileri ve renk armonisi olduğu kadar, mermeri kesen, cilalayan ve en önemlisi onu yerine monte eden ustanın el becerisidir. mermerlerin dezavantajı ise, çabucak çizilmesidir,. mermerin cilası çok önemlidir. iyi ve kaliteli bir cila ile cilalanmamış bir mermer çok çabuk çizilme kabiliyetine sahiptir ayrıca mermerler üzerine sert bir şey düştüğünde kırılabilir.
3- laminat parkeler
ev ve ofis zemin uygulamasında kim bilir belkide en fazla tercih edilen ve diğer zemin uygulamalarına oranla en ucuz, döşemeside bir o kadar kolay malzemedir. laminat parke çeşitleri o kadar çoktur ki insan tercih yapmakta zorlanabilir; akçaağaç, pekan, kayın, kiraz, meşe, çam, huş, ceviz bunlardan bazılarıdır. laminat parkeler, gerektiğinde yeniden döşenebilir, bir seramik, bir mermer gibi kalıcı değildir. ayrıca laminat parkeler uzun ömürlü bir ürün, aşınmaya karşı dayanıklı yüzeyleri sayesinden uzun yıllar kullanıma uygun olarak üretilmişlerdir. tonlanca basınç altında makineler tarafından sıkıştırılarak üretilen bu ahşap zemin uygulaması, kolay kolay çizilmez.
laminat parke döşeteceğiniz zaman bu işi bilgi ve birikimi olan bir ustaya yaptırmalısınız. laminat parkeler, tıpkı tren raylarının arasında bırakılan boşluk gibi boşluklar bırakarak döşenmelidir. bırakılması gereken bu boşluklar pervazların altında; duvara bitiştiği kısımlardır. duvara bitiştiği bütün noktalardan (her duvardan 1,5 cm) ortalama 1,5 cm boşluk bırakılması gerekir. bu boşluk bırakılmadığında ve tam olarak duvara sıfır döşendiğinde laminat parkeler çok geçmeden patates tarlası gibi eğri büğrü yamulmaya başlayacaktır.
4 -pvc zemin kaplama
yukarıda ele aldığımız ürünler genelde “döşenmek” suretiyle kullanılan ürünlerdir. ancak zeminler için sadece “döşeme” olarak değilde “kaplama” olarak da imal edilmiş son derece pratik, hijyen ve ucuz malzemelerde vardır. son yıllarda moda olan pvc zemin kaplama ürünlerinin en büyük faydaları kolay kaplanabiliyor olması, ucuz oluşu ve tabi ki hijyen olmasıdır. pvc zemin kaplama ürünleri birbirinden farklı ve güzel sınırsız renk ve desen seçeneğine sahiptir. piyasa o kadar çekici ürünlerle doludur ki, ahşap ya da mermer taklidi bir ürünü evinize döşettiğinizde sanki gerçekten mermer ya da seramik kaplatmışc
asına bir görüntü elde edeceksiniz. pvc zemin kaplamaları ekstradan cilaya ihtiyaç duymazlar. kolay bakımı, pratikliği ve temizliği sayesinde sadece evlerimizde değil,sosyal alanlarda da sıkça tercih edilirler. pcv zemin kaplamaları, özellikle hastane, eczane, dispanser, sağlık ocağı gibi sağlık kurumlarında,tercih edilir.
pvc zemin kaplamasının en büyük avantajlarından bir tanesi kesinlikle sudan, rutubet ve nemden etkilenmez. usülüne uygun uygun kullanıldığında uzun yıllar deforme olmadan varlığını sürdürür. ancak kolayca yırtılıp, deliniyor oluşu bu ürünün başlıca dezavantajıdır.
5 – parlak beton
biz betonu genelde kaba inşaatın bir parçası olarak tanır ve biliriz, ama öyle değil; gelişen teknoloji her alanda bize kolaylıklar sunmaya devam ediyor. gelişen teknoloji sayesinde beton, zemin kaplama seçenekleri arasında yerini almıştır.
cilalı parlak beton, meydana gelen nemi absorbe etmediği için mutfak ve yemek odası gibi mekanlar için mükemmel bir çözümdür…
zemin uygulasın da cilalı beton, pürüzsüz şahane yüzeyi ile katma değer sunan bir uygulamadır. evinizi kesinlikle korur ve değer kaybını oluşumunu da engellerler. bir kere uygulayacağınız söz konusu sistemi, çok uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz. bu sistemde kullanılmakta olan betonda, güçlendirme tekniği kullanıldığından; ürün, müthiş sağlamlıktadır.
6- bambu döşeme
bambu döşeme, bilinen laminat parkelere en iyi alternatiftir. “zeminimi ağaç bazlı bir şeylerle kaplamak istiyorum ama laminat parke istemiyorum” diyenler için iyi bir alternatiftir. bambu ağacının bir özelliği vardır; bambu ağaçları oldukça hızlı büyürler, dolayısıyla kaynak sorunu yoktur. diğer ahşap parkelerde olduğu gibi bambudan oluşan parkeleri zemine uygulatmak çok basit ve pratik iştir. zemine seramik, mermer, cilalı beton kaplatmak gibi günlerce uğraşmazsınız. uygulama için hazır bekleyen bambu parkeler, fabrikadan cilalanmış olarak çıkar ve ekstra cilalama işlemi olmayacağından ayrıca para vermenizde gerekmez. üstelik ağaç kaplama parkelerde olduğu gibi zımpara işide yoktur.
zeminde bambu parke kullanımı, şıklığı ve kalitesiyle diğer laminat parkelerin yanında daha göz alıcı durur; tabi ki bu bakış açısıyla ilgilidir. yüksek nem almayan yerlerde, kuru ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir, kolay kolay bozulmaz, deforme olmaz.
7 – taş zemin kaplaması
taş zemin kaplaması pahalı bir zemin uygulamasıdır. fakat altını çizmekte fayda var; taş zemin uygulaması derken, “hakiki taş” zeminden bahsediyoruz. piyasada satılan taş görünümlü fayans ya da seramik türü malzemelerden değil. zemine kaplanacak bu taşlar bildiğiniz büyük kayaların kendini özgü kesim ve kopartma tekniğiyle şekil aldıktan sonra, ufak tefek rötuşlarla zemin için uygulamaya hazır hale gelirler. oldukça zor ve zahmetli olan bu süreçten sonra birde bu taş parçalarını hatasız bir şekilde zemine uygulamak vardır ki işte buda gerçek bir ustanın işidir.
su,nem ve diğer olumsuz koşullardan “taş zemin uygulaması” kesinlikle etkilemez. ömrünüzün sonuna kadar çok rahatlıkla kullanabileceğiniz harika bir zemin uygulama çeşididir. şık ve asil bir görüntüsü vardır.
8 – renkli dökme mozaik
minik minik mozaik taşları, granit, mermer vesaire gibi doğal taşların çimento ve boya maddesi ile harmanlanmasıyla elde edilir ve elde edilen bu karışım istenilen zemine uygulanır. bilinen en eski ve en sağlam zemin uygulamasıdır. söz konusu renkli dökme mozaik tekniğiyle uygulanmış zemini kırmak, ona zarar vermek için size hilti gerekir. çok sağlamdır ve ömürlüktür. çünkü içeriğini yukarıda sıraladım. dökme diye tabir ettiğimiz renkli mozaik zemin kaplama; ince ve kaba mozaik olarak iki kısımdan oluşur ve uygulanacağı alanda hazırlanmak suretiyle gerçekleşir. dökeceğiniz malzemenin kalınlığı, içine konan malzemenin ince ve kaba olarak çeşitliliğine ve zeminin eğrilik ve düzlüğüne göre değişmektedir.
9 – epoksi zemin kaplama
işte size teknolojinin gelmiş olduğu akıl almaz seviyeye bir örnek. aşağıdaki resme bakın ve ne demek istediğime kendiniz karar verir. bu resimde görmüş olduğunuz malzeme, epoksi kaplamadır. son yıllarda geliştirilmiş ve bir hayli yaygın kullanım alanına sahip olan söz konusu teknik, yurt dışında olduğu kadar yurt içindede hatırı sayılır oranda kullanıcı sayısına ulaşmıştır. hatta epoksi zemin kaplama adı altında bir çok sektör bu işten para kazanmaya başlamıştır. pahalı bir sistem olan epoksi kaplama tekniğinin ortalama fiyatı, m2 başına 20 euro+ kdv.
Taş güzel iş ancak zahmet ve para gibi durumlar söz konusu