grip deyip geçmeyin. grip, ister inanın ister inanmayın en tehlikeli hastalıkların başında gelir. basit bir şekilde gribin ne olduğunu anlatacak olsak; vücudumuzun bağışıklık sistemini çökerten ve tam da o esnada vücudumuza başka başka hastalıkların musallat olmasını sağlayan bir illettir diyebiliriz.
büyük hastalıklar genelde gripten sonra meydana gelir. mesela insan vücudunda var olan ancak vücudumuzun bağışıklık sistemi sayesinde denetim altında tutulan kanser hücreleri, vücudumuzun bağışıklık sisteminin çökmesiyle birlikte bir anda sırtlan gibi saldırıya geçerler. işte bu amansız saldırıya bir kere yakalandık mı hapı yuttuk demektir, artık her türlü saldırıya buyur gel abi deriz ! işte grip böylesine önemli ve kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.
ha bu arada grip ile nezleyi birbirine karıştırmamak gerekir !
gripten korunmanın bir çok yolu ve yöntemi var. ben bu yazımda gripten korunma yöntemlerinden söz etmeyeceğim isteyen google’la gripten korunmanın yolları diye yazabilir. ama şu kadarını söylemekte fayda var ki; sağlıklı bir şekilde sağlıklı olan gıdalarla beslenmek grip ve bir çok hastalıktan korunmak için en iyi yöntemdir.
biz millet olarak genelde hasta olunca işin “çaresine” bakar derman aramaya başlarız. dişimiz çürür dişçiye koşarız, kalbimiz iflas eder kalp doktoruna koşarız. bir çok işimiz yarım yamalaktır. özenli ve düzenli bir hayat yaşayan insan hastalanmaz demiyorum ama düzenli hayatı olan insanların hastalanma oranları diğer insanlara oranla daha azdır. düzenli tedavilerini yapan, düzenli dişlerini kontrol ettiren biriyle hayatında dişçiye gitmemiş ve hatta diş fırçalamamış insan bir olabilir mi ? her şeyin başı düzen ve disiplindir. ancak disiplin ve düzenli olmayı da abartmamak ve bunu takıntı haline getirmemek gerekir. rahat bir dikkat en iyi yaşam tarzıdır; ne her şeyi koyuverip gideceğiz nede her şeyin üzerine aşırı bir şekilde eğileceğiz.
konumuz; grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız ?..
hemen cevaplayalım, grip aşısını grip olmadan, sağlıklı iken yaptırmalıyız. gribe yakalandıktan sonra grip aşısı yaptırmak ne kadar işe yarar bilmiyorum.
sadece bizim değil bütün dünya devletlerinde yaşayan insanlar griple mücadele ediyor işte ülkelerin grip aşısı olma oranları:
Güney Kore: 84%
Meksika: 82%
Avustralya: 73%
Brezilya: 71%
İngiltere: 70%
ABD: 69%
Kanada: 59%
İsrail: 59%
İtalya: 52%
İspanya:% 51
Japonya: 51%
Norveç: 38%
Almanya: 34%
Macaristan: 19 %
Polonya: 9 %
Çin: 7 %
Türkiye: 7 %
gördüğünüz gibi sonlardayız. hiç bir şeyde listenin başında değiliz biz. sporda, sanatta, ilimde, bilimde, kısaca her şeyde ya sonlardayız ya da listede hiç yokuz ! ben yönetici olsaydım inanın bunun sıkıntısıyla yaşar ve kahrımdan geberir giderdim.
senenin hangi aylarında grip aşısı olmalıyız sorusuna şöyle toparlayıcı bir cevap verelim ve meseleyi noktalayalım:
doktorlar grip aşısının tamamen gribi engellemediği ama ciddi boyutlara ulaşmadan geçmesini sağladığını vurgularlar. özellikle uzmanlar vücuda mart aylarında yerleşen ve zamanla gelişen bu virüsü engellemek için ekim ve kasım ayında aşının olunmasını gerektiğini belirtiyor. ayrıca mevsim geçişlerinin en sık olduğu zamanlardan bir diğeri ise nisan mayıs aylarıdır. Bu uzmana başvurarak aşı yapılmalıdır.
tanıtım yazısı yazdırmak istiyorum detaylar için ilgili mail adresime dönüşünüzü bekliyorum.